UVJETI KORIŠTENJA STRANICA

UVJETI KORIŠTENJA MREŽNIH STRANICA

Dobrodošli na mrežne stranice www.stefanek.hr. Mrežne stranice su javno dostupne za pretraživanje.

Hvala Vam što ćete pročitati ovu ispravu i prihvatili njena pravila!

1. Često korišteni nazivi i pojmovi

Uvjeti – ovi Uvjeti korištenja mrežnih stranica na domeni: www.stefanek.hr.

Odvjetnik – Štefan Štefanek, odvjetnik · patentni zastupnik · sudski tumač · medijator, Zagreb, Ilica 191D, OIB: 95418033323.

Mrežne stranice – domena: stefanek.hr. Ovlašteni korisnik domene je Odvjetnik; rješenje o registraciji HR-D domene, klasa: 104-000/07-01/8674 od 27. lipnja 2007. g. Hrvatske akademske istraživačke mreže CARNet; https://domene.hr/portal/home. Domena je istaknuta na poslovnim ispravama Odvjetnika i punomoći.

Posjetitelj – osoba koja pristupa Mrežnim stranicama ili ih koristi na bilo koji mogući način.

Portal za stranke – je funkcionalnost Mrežnih stranica namijenjena razmjeni podataka između Odvjetnika i stranaka s kojima je Odvjetnik ugovorio korištenje ove funkcionalnosti.

Sadržaj – odnosi se na sve obavljene tekstove, slike, fotografije, sve medije i materijale ili druge sadržaje na Mrežnim stranicama.

2. Prihvaćanje Uvjeta

Prvim pristupanjem ovim Mrežnim stranicama smatra se da ste u cijelosti upoznati s ovim Uvjetima, da su vam jasni i da ih prihvaćate. Ako niste suglasni s njima, molimo Vas da ne pristupate Mrežnim stranicama te da ne koristite Sadržaj.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili nejasnoća vezanih za Uvjete, molimo bratite se na našu elektroničku poštu info@stefanek.hr.


Zadržavamo pravo izmijene izgleda i Sadržaja Mrežnih stranica te ovih Uvjeta stoga Vas molimo da ove Uvjete povremeno proučite kako biste se upoznali s mogućim promjenama. Smatrat ćemo da Vaše naknadno pristupanje Mrežnim stranicama znači Vaše prihvaćanje svih izmjena.

3. Politika kolačića

3.1. Što su kolačići i za što ih koristimo

Kolačići (cookies) su male datoteke koje Vaš preglednik sprema na Vaše računalo ili mobilni uređaj prilikom posjete našim mrežnim stranicama – Internet mjestu (www.stefanek.hr). To omogućuje mrežnim stranicama da prepoznaju Vaše računalo kada nas sljedeći put posjetite, kako bi vam sukladno tome ponudili personalizirano iskustvo prilikom kretanja kroz njega. Kolačići na našem Internet mjestu nisu usmjereni na špijuniranje korisnika i ne slijede sve što korisnik radi te nisu zlonamjerni kod ili virus. Također nisu povezani s neželjenim porukama (spamom), ne spremaju korisničko ime i lozinku i nisu namijenjeni za oglašavanje. Informacije poput Vašeg imena ili adrese elektroničke pošte neće biti spremljene – Internet mjesto ne može pristupiti Vašim osobnim informacijama i datotekama na Vašem računalu.

Kako bismo mogli koristiti kolačiće u skladu s Uredbom (EU) br. 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća o zaštiti pojedinaca u pogledu obrade podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka (Opća uredba o zaštiti podatka ili GRDR), Zakonom o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka i Zakonom o elektroničkim komunikacijama, potrebna nam je vaša suglasnost.

3.2. Koju vrstu kolačića koristimo

Kolačići koje koristimo na Mrežnim stanicama su tzv. tehnički kolačići (obavezni kolačići), potrebni za funkcioniranje ovog Internet mjesta, ne možemo ih isključiti te za korištenje takve vrste kolačića ne trebamo vašu privolu.

Tehnički kolačići su uvijek aktivni kolačići, nužni za funkcioniranje Internet mjesta. Uobičajeno se postavljaju kao odgovor na Vaše radnje koje uključuju zahtjev za uslugama, kao što su postavke kolačića, prijava ili ispunjavanje obrazaca. Ti kolačići ne pohranjuju nikakve informacije koje bi Vas mogle identificirati.

3.3. Mogućnost blokiranja kolačića koje koristimo

Svoj preglednik možete postaviti da blokira tehničke kolačiće ili pošalje upozorenje o njima, ali u tom slučaju neki dijelovi Mrežnih stranica neće raditi. Treba napomenuti da naše Internet mjesto funkcionira optimalno samo ako je omogućeno korištenje kolačića.

Neki preglednici Vam omogućuju kretanje kroz Internet mjesta u “anonimnom” načinu rada, ograničavajući količinu podataka postavljenih na Vašem računalu i automatsko brisanje trajnih kolačića postavljenih na Vaše računalo ili mobilni uređaj kada završite sesiju pregledavanja.

Postoje i mnoge aplikacije trećih strana koje možete dodati u preglednik da biste blokirali ili upravljali kolačićima.

Možete i izbrisati kolačiće koji su prethodno bili postavljeni u Vaš preglednik tako da odaberete opciju za brisanje povijesti pregledavanja i pritom uključite i opciju brisanja kolačića.

Detaljnije informacije o kolačićima i podešavanje postavki preglednika možete pronaći na stranici www.allaboutcookies.org.

4. Neobvezujući sadržaj Mrežnih stranica

Sve obavijesti na Mrežnim stranicama su informativnog karaktera te nisu pravno obvezujuće. Objavljeni članci i drugi tekstovi i sadržaj na bilo koju temu predstavljaju mišljenje u pogledu određenoga sadržaja.

5. Obvezujući sadržaj Mrežnih stranica

Kao iznimka od gore navedenog, pravni učinak ima objava i sadržaj sljedećih dokumenata na Mrežnim stranicama:

  • Uvjeti pravnih usluga
  • Pravilnik o zaštiti privatnosti
  • Obavijest o zaštiti privatnosti stranaka – fizičke osobe
  • Obavijest o zaštiti privatnosti stranaka – pravne osobe
  • Sadržaj Portala za stranke
  • Ovi Uvjeti korištenja mrežnih stranica

6. Točnost Sadržaja i zaštitno-tehničke mjere

Odvjetnik ulaže napore da Sadržaj Mrežnih stranica bude točan i informativan te sadržaj održava slobodnim od virusa i drugih prijetnji, poduzimajući sve razumne zaštitno-tehničke mjere.

7. Prijevodi Sadržaja Mrežnih stranica

Prijevodi sa hrvatskoga na druge jezike naziva, stručnih pojmova i pojmova koji imaju propisano značenje kao npr. odvjetnik, patentni zastupnik, medijator, sudski tumač, sa hrvatskoga na druge jezike, na ovim Mrežnim stranicama informativne su naravi.

To znači da prijevodi ne impliciraju npr. da je Odvjetnik registriran pri bilo kojoj drugoj odvjetničkoj komori osim pri Hrvatskoj odvjetničkoj komori kako što je to navedeno u profesionalnom životopisu Odvjetnika na Mrežnim stranicama ili npr. prijevodi naziva i pojmova nemaju značenje naziva i pojmova kako su određeni u službenoj upotrebi u propisima drugih pravnih sustava.

8. Vanjske poveznice

Postavljanje poveznica na Mrežnim stranicama koje upućuju na druge mrežne stranice ili drugi vanjski sadržaj (vanjske poveznice) ne znači da Odvjetnik reklamira takve vanjske web lokacije, ili informacije, proizvode ili usluge koje oni sadrže. Odvjetnik nema kontrolu nad informacijama koje sadrže vanjske poveznice. Odvjetnik nije odgovoran za sadržaj ili funkcionalnost bilo koje takve poveznice. Također, poveznice mogu uključivati tekst, male slike, ikone ili sličice koje ilustriraju vezu, a ne reklamiraju proizvode ili usluge.

9. Uskraćivanje prava na reklamiranje

Spominjanje na Mrežnim stranicama bilo kojeg konkretnog proizvoda, postupka ili usluge koja ima tržišno ime, zaštitni znak, proizvođača, ili slično, ne znači nužno da ga Odvjetnik reklamira, preporučuje ili favorizira.

10. Slobodno pretraživanje sadržaja Mrežnih stranica

Posjetitelj može slobodno pretraživati Sadržaj Mrežnih stranica bez bilo kakvih privola ili daljnjih uvjeta korištenja.

Pretraživanje Sadržaja podrazumijeva pristupanje Mrežnim stranicama i pretraživanje Sadržaja i ne uključuje bilo kakvo mijenjanje, preuzimanje, postavljanje drugog sadržaja ili drugi zahvat na ili sa Mrežnih stranica.

Uvjeti ostalih načina korištenja Mrežnih stranica određeni su u nastavku (molimo vidjeti npr. Preuzimanje Sadržaja uz dopuštenje i Portal za stranke).

11. Preuzimanje Sadržaja uz dopuštenje

Dopušteno je preuzimanje članaka i drugog Sadržaja Mrežnih stanica samo kada je to izričito unaprijed pisano dopustio Odvjetnik ili je takva mogućnost izričito predviđena funkcionalnošću Mrežnih stranica (npr. postavljanjem poveznice preuzmi) uz uvjet poštenog korištenja preuzetog Sadržaja, a posebno korektnog citiranja dijelova članka uz navođenje autorstva i izvora preuzimanja.

Preuzimanje i ispis svakog obrasca te drugog Sadržaja objavljenog na Mrežnim stranicama moguće je samo u osobne svrhe. Zabranjeno je javno prikazivanje, prenošenje, objavljivanje, mijenjanje, reproduciranje, distribuiranje, sudjelovanje u prijenosu ili prodaji, izradi kopija, otpremanju te svakoj drugoj vrsti uporabe cjelovitog Sadržaja Mrežnih stranica ili jednog njihova dijela te odabir i usklađivanje njihova sadržaja, bez izričitoga prethodnog pisanog dopuštenja Odvjetnika ili drugih nositelja autorskih i ostalih prava intelektualnog vlasništva. Ako je takvo dopuštenje dano, nije dopušteno brisati ili mijenjati postojeće podatke koji se odnose na autorsko pravo ili na trgovački znak ili drugo pravo intelektualnoga vlasništva.

12. Dostavljanje Sadržaja

Dostavljanjem bilo kojeg Sadržaja putem ovih Mrežnih stranica Posjetitelj automatski jamči da je vlasnik ili ovlašteni korisnik takvog Sadržaja te izričito dopušta Odvjetniku korištenje takvog Sadržaja uz svrhu u koju je taj Sadržaj dostavljen, a u druge svrhe prema jednakim uvjetima koji su ovim Uvjetima određeni za Sadržaj koji objavljuje Odvjetnik.

13. Portal za stranke

Funkcionalnost Portala za stranke dostupne su samo onim strankama s kojima je Odvjetnik ugovorio korištenje ove funkcionalnosti.

Pristupanje i bilo koje drugo korištenje Portalom za stranke drugim Posjetiteljima nije dopušteno.

14. Zaštita osobnih podataka

Odvjetnik  je voditelj obrade osobnih podataka. Osobni podaci obrađuju se i štite kako je to određeno u Pravilniku o zaštiti osobnih podataka dostupnom na ovim Mrežnim stranicama.

15. Intelektualno vlasništvo

Sadržaj objavljen na Mrežnim stranicama je autorsko djelo zaštićeno u skladu sa važećim Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima i primjenjivim međunarodnim aktima. Sadržaj može biti zaštićen i drugim oblicima prava intelektualnoga vlasništva.

Određeni Sadržaj može uključivati autorska djela trećih osoba kao npr. ilustracije ili dijelove autorskih tekstualnih djela (članaka). Ova djela su jednako zaštićena od svakog neovlaštenog korištenja.

Znak  je registrirani zaštitni znak (registrirani žig) Odvjetnika, reg. br. Z20062323 Državni zavod za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske. Zaštitni znak je istaknut na poslovnim ispravama Odvjetnika i punomoći za zastupanje.

Sljedeća autorska djela objavljena na Mrežnim stranicama posebno su zaštićena od bilo kojeg preuzimanja, mijenjanja ili umnožavanja bez izričite prethodne pisane suglasnosti Odvjetnika koji je ovlašten nositelj prava iskorištavanja:

  • Fotografije predmeta (autor fotografija: Matija Kasaić-Draškić, Zagreb, 2021.)
  • Fotografije dijelova slika ili cijelih slika hrvatskog akademskog slikara Nebojše Uglješića (1940. – 1985.) (autor fotografija: Matija Kasaić-Draškić, Zagreb, 2021.).

16. Odgovornost

Odvjetnik ne odgovara za troškove, štetu ili povredu (uključujući i bilo kakvu izravnu, neizravnu, slučajnu, posebnu ili posljedičnu štetu) koja može biti rezultat korištenja ili nemogućnosti korištenja bilo kojeg dijela Mrežnih stranica ili objavljenog Sadržaja.

Pristupanjem Sadržaju na Mrežnim stranicama Posjetitelji izrijekom prihvaćaju obeštetiti Odvjetnika ili treće osobe za bilo kakva i sva potraživanja, troškove, štete ili odgovornosti koje nastaju nesavjesnim korištenjem Sadržaja od strane istog Posjetitelja, uključujući i bilo kakvu izravnu, neizravnu, slučajnu, posebnu ili posljedičnu štetu.

Posjetitelj Mrežnih stranica odgovara izravno i osobno za unesene podatke na Mrežne stranice i povredu prava drugih osoba koja može nastati radi tih podataka i radnji Posjetitelja.

17. Rješavanje sporova

Smatramo da je pridržavanje ovim Uvjetima u najboljem interesu kako Odvjetnika tako i Posjetitelja.

Stoga očekujemo kako od Odvjetnika tako i od Posjetitelja da će nastojati razriješiti sva sporna pitanja koja bi mogla proizaći iz svakog korištenja ovih Mrežnih stranica na prijateljski i profesionalan način. 

Ako razrješenje spornih pitanja nije moguće na dogovoran način, za razrješenje istih bit će nadležan sud u Zagrebu. Odvjetnik i Posjetitelj se obvezuju prihvatiti inicijativu bilo kog od njih ili suca za rješavanje spora u postupku mirenja na sudu ili izvan suda bez obveze prihvaćanja odluke o mirenju i bez gubitka prava na druge načine rješavanja spora.

18. Primjena prava

Na pristupanje i korištenje ovim Mrežnim stranicama te njihovo tumačenje primjenjuje se hrvatsko pravo i odgovarajući međunarodni propisi koji uređuju komunikaciju na Internetu, a koji nisu suprotni hrvatskom pravu.

Verzija: 15. svibnja 2021.